onsdag 15 februari 2012

Hundens språk & tankar


Ansgarskyrkan på Lidingö bjöd på lite annorlunda andlig upplevelse ikväll när Per Jensen höll föredrag om hundens språk och tankar. Per är professor i etologi vid Linköpings universitet men åker runt i landet och håller olika föreläsningar. Per forskar på höns - och äger två ouppfostrade dansk-svenska gårdshundar! Men hundars språk och deras utveckling, det är något han kan.

Forskningen på hund exploderade för 10-15 år sedan. Innan dess fanns det inte så mycket - vilket undertecknad kan intyga..... Jag gjorde mitt examensarbete inom etologi på dåvarande Statens Hundskola i Sollefteå med Erik Wilsson som handledare. Då 1981, ansågs det inte riktigt seriöst att studera tamdjur. Produktionsdjur (höns, kossor, mm) ja, men hundar och katter.... njaaää. Jag kommer ihåg hur jag fick thaja mig till att få göra mitt examensarbete på hundar..... Det var tider det. ;-)

Tillbaka till kvällen... Per intresserar sig för hur hunden kommunicerar med oss människor och hur detta har evolverat fram. Vi hundägare vet ju av egen erfarenhet en hel del om hur våra hundar "pratar" med oss - men att få det bevisat i vetenskapliga kretsar. Det är en helt annan sak.

Och att hunden kommer från vargen - det har vi också vetat länge. Så även om vi bedrivit systematisk rasavel på hunden i 150-200 år och hunden idag anses vara världens mest variationsrika art - så är den ändå bara en förklädda varg!

Stor-liten, långhårig-naken, ljus-mörk, ...
Hunden har följt människan i hela 15 000 år. Det är i alla fall så gamla boplatserna är där man hittat hundskelett. (Hundskallar har mer ihoptryckta skallar - så kan man se att det är från hund och inte från något annat!) I en grav från Israel - där jordbruket grundades - hittade man en ung kvinna som låg och höll om en liten valp! Ett långt aaaaaahhhhh hördes i publiken när Per berättade detta!


Men varifrån kommer då hunden - eller vargen? DNA-forskning har revolutionerat mycket forskning, så idag vet man att några Östasiatiska varghonor är hundens urmödrar!

Vargen träffade alltså på människan för ca 50 000 år sedan och slog följe med densamme - och blev en hund! En vad man kallar protodomesticering (fördomesticering) uppstod. Varför för 50 000 år sedan? Jo, det var då människan utvandrat från Afrika och nått Asien! Innan dessa kunde de inte ha träffat på varandra. Det finns inga vargar i Afrika.


Människan och hennes nya följeslagare vargen/hunden spred sig sedan från Östra Kina vidare åt alla väderstreck.

Österut, över ett fruset Berings sund, mot Nord-, Mellan- och Sydamerika. I Nordamerika fanns det vargar men DNA har visat att inga hundraser har utvecklats från dom. Man har hittat infrysta hundar i permafrosten i Alaska där DNA't visar att de härstammar från den Östasiatiska vargen.

Söderut mot Australien, där Dingon uppstod.
Västerut mot Europa och Afrika, där Basenjin uppstod.

Basenjin anses vara den mest primitiva hundrasen idag, dvs den har mest DNA gemensamt med vargen. Men Basenjin är ju inte så lik dagens varg kan man tycka. Men den Östasiatiska vargen är mycket annorlunda än den Nordliga vargen.

Dingo? Nej. Det är en Östasiatisk varg!
Så skedde då utvecklingen från varg till hund. En domesticering som vargen säkert delvis valde själv. Det var evolutionära fördelar för både hunden och människan. Hunden varnade och människan lämnade efter sig god mat (inälvor, mage, ben, med mera). Det var en symbios - helt enkelt en win-win situation.

Men, symbios har en del konsekvenser - de båda parterna blir beroende av varandra och kan till slut inte leva utan varandra. En situation som Per menar att det nu nästan är mellan människan och hunden! (Många hundhatare håller säkert inte med, men man måste se det på en icke-individnivå.)

Så varför blev det just vargen? Och inte något annat djur?

Per förklarar detta genom att visa en bild på Nordamerikanska vargar som jagar en bisonoxe. Hur flocken samarbetar. Och kommunicerar med varandra.


De färgglada pilarna har jag lagt in utifrån hur Per beskrev situationen. De visar vem vargarna har koll på med blicken. Den med röd pil är den som har ögonkontakt med bisonoxen - och kanske bäst kan bedöma djurets nästa steg. "Ska jag backa?" "Attackera?"


Denna bild hittade jag själv på nätet (/www.dinosaurcollector.150m.com/IceAge_na.html) och jag lade in färgglada pilar igen. Man ser ju verkligen likheten i sätt att jaga! Samma samarbete och kommunikation.

Nä, jag kan inte skriva om allt Per Jensen sa. Det är omöjligt. På dessa ca 2½ timmar hann han prata om så mycket mer. Vad ny forskning kommit fram till vad gäller t ex hundens kognitiva egenskaper kontra vargens (och chimpansens!), hur många ord en hund kan lära sig, med mera, med mera.

Per Jensen har en egen hemsida www.perjensen.se där man kan läsa om hans föreläsningar bland annat. Försök att gå på en helt enkelt! Eller övertala er lokala brukshundklubb att tillsammans med Medborgarskolan anordna ett dylikt evenemang, som skedde här ikväll! Det var väl värt pengarna!

Tack till Lidingö Brukshundklubb och Medborgarskolan på Lidingö som arrangerade denna föreläsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar